Himachal Pradesh GK 2017-Current Affair of HP 2017 General Knowledge full PDF

By | June 20, 2017

Himachal Pradesh is famous for its natural beauty, hill stations, and temples. Himachal Pradesh is known as the beauty of India.It is known as the God state.As you all know that if you want to crack the exam on the GK of Himachal Pradesh.Himachal Pradesh has been ranked fifteenth in the list of the highest per capita incomes of Indian states and union territories for year 2013-14.The state has several valleys, and more than 90% of the population living in rural areas. Practically all houses have a toilet and 100% hygiene has been achieved in the state. Himachal Pradesh GK 2017 The villages have good connectivity with roads, public health centres, and now with high-speed broadband.

Himachal Pradesh

Country-India

Statehood-25 January 1971

Capital- Shimla& Dharamshala

Largest City-Shimla

Total Area-55,673 km2 (21,495 sq mi)

Area Rank-18th

Current General Knowledge

Himachal Pradesh GK 2017

  • PM Modi inaugurates 3 hydropower projects in Himachal Pradesh
  • Himachal Pradesh becomes first state to launch green-concept based State Data Centre
  • Himachal Pradesh launched PEHAL programme for Shimla district
  • Himachal Pradesh begins artificial propagation programme of Golden Mahseer fish for conservation
  • Himachal High Court issued notice to Union and State on declaring Monkeys as Vermin
  • Himachal Pradesh government released Sixth Economic Census report
  • Himachal Pradesh to spend 15 crore rupees on Swachh Bharat Mission in Kinnaur
  • Himachal Pradesh became first state to launch Rotavirus vaccination project
  • Himachal Pradesh organised organic fair and food festival to boost organic farming
  • Himachal Pradesh Government launched RISHTA project
  • Himachal to make Sanskrit mandatory in government schools
  • Union Government approved Shimla drinking water project for World Bank funding
  • HP High Court asked state government to establish separate homes for differently-abled people
  • Ajanmi Beti Ke liye Daud organised for the cause of saving girl child in Himachal Pradesh
  • Himansh, India’s remote, high-altitude station opens in Himalayas

Himachal Pradesh GK 2017-Current Affair of HP 2017 General Knowledge full PDF

If you want to get government job in the Himachal Pradesh it is essential that you have a good knowledge of Himachal pradesh.In the Himachal Pradesh Gk their are different type of studies are their like Himachal Pradesh History,Himachal Pradesh River,Himachal Dams,Himachal Mountains,District wise knowledge of Himachal Pradesh.

Q.1. When was Himachal Pradesh established?

Ans – 25th of Jan 1971

Q.2. What is the capital of Himachal Pradesh ?

Ans – Shimla

Q. 3. What is the largest city of HP ?

Ans- Shimla

Q. 4. How many districts does Himachal Pradesh consist ?

Ans – 12

Q. 5. Who is the Governor of the state ?

Ans – Acharya Dev Vrat

Q. 6. Who is the Chief Justice of Himachal Pradesh High Court ?

Ans – Justice Mansoor Ahmad Mir

Q. 7. Who is the Chief Minister of HP ?

Ans – Mr. Virbhadra Singh

Q. 8. What is the nature of Himachal Pradesh Legislative Assembly ?

Ans – Unicameral

Q. 9. How many seats does Legislative Assembly have ?

Ans – 68

Q. 10. Seats in the Parliament from Himachal ?

Ans – 04

Q. 11. What is the total area of Himachal Pradesh ?

Ans – 55,673 Square Kms.

Q. 12. What is area-wise rank of HP in India ?

Ans – 17th Rank

Q. 13. What is the population of Himachal Pradesh as per 2011 census ?

Ans – 6,856,509.

Q. 14. In Population, HP’s India’s Rank ?

Ans – 20th

Q. 15. What are the official languages of HP ?

Ans – Hindi, Punjabi and English

Q. 16. What is the literacy in the state ?

Ans – 83.78 %

HP General Knowledge

Q. 17. When did famous Anglo-Gorkha war take place ?

Ans – 1814-16

Q. 18. When was Himachal declared as Union Territory ?

Ans – In 1950

Q. 19. By which act HP was made the State ?

Ans – By Himachal Pradesh Act 1971.

Q. 20. Who had given Himachal Pradesh this name ?

Ans – Acharya Diwakar Datt Sharma, a renowned Sanskrit Scholar of the state.

Q. 21. In economy, where does HP stand in India ?

And – Third Fastest Growing Economy.

Q. 22. In per capita income what the state’s rank in the country?

Ans – Fourth

Q. 23. What are the main sources of its economy ?

Ans – Hydroelectric, Tourism, Agriculture

Q. 24. When had Mahmud Ghajnavi conquered Kangra ?

Ans – At the beginning of the 10th Century

Q. 25. Who was the ruler of Kangra when Gorkhas captured it in 1806 ?

Ans – Sansar Chand Katoch

Q. 26. No of Highways that pass through HP ?

Ans – Fourteen

Q. 27. Where is the biggest Airport of the state is located ?

 If you want to get pdf these question for preparing the quantitative exam you can direct download.These question are very helpful to you.The Knowledge of the Himachal pradesh is very important.It is a beautiful place for the Tourism.A huge number of Tourist from the different place are visit here to see the natural beauty of the Himachal Pradesh.

Ans – It is located at Gaggal

Q. 28. Where is the International Level Cricket Ground situated where 2016 India-Pakistan match had to be cancelled owing to the oppose of the Congress Party ?

Ans – Dharamshala

Q. 29. In Himachal Pradesh, which place is famous as the Land of Grapes ?

Ans – Ribba

Q. 30. National Agriculture Insurance Scheme Started in the year of –

Ans – 1999-2000

Q. 31. What is the largest Clean Development Project undertaking that has also helped in  improving the agricultural yields and productivity in Himachal Pradesh ?

Ans – Himachal Pradesh Reforestation Project

Q. 32. How much money was allocated to HP during the 1st Five Years’ Plan ?

Ans – Rs 52.7  Million

Q. 33. What is the total length of Road Network in HP ?

Ans – 28,208 Kms

Q. 34. How many National Highways are situated in the state ?

Ans – Total 8 National Highways ( NH)

Q. 35. What is the total length of NH in Himachal Pradesh ?

Ans – 1,234 Kms or 767 ml

Q. 36. No of State Highways and their length –

Ans – 19 State Highways and their length is 1,625 kms or 1010 ml.

Check the Departments under Minister in HP Govt –

Sh Virbhadra Singh – Chief Minister –

Departments – All the departments which are not allotted.

Smt Vidya Stokes – Irrigation and Public Health Minister

Departments – Horticulture / IT

Mr GS Bali – Food Civil Supplies and Consumer Affairs Minister

Departments – Transport, Technical Education, Vocational and Industrial Training

Mr Kaul Singh Thakur – Health and Family Welfare Minister

Departments – Revenue, Law and Legal Remembrance Medical Education

Mr Thakur Singh Bharmouri – Forest Minister

Departments – Fisheries

Mr Sujan Singh Pathania – MPP and Power Minister

Departments – Non-conventional Energy Sources, Agriculture

Mr Mukesh Agnihotri – Industry Minister

Departments – Labour and Employment, Parliamentary Affairs, Information and Public Relation

Mr Prakash Chaudhary – Excise and Taxation Minister

Departments – Printing and Stationery

Mr Sudhir Sharma – Urban Development Minister

Departments – Housing, Town and Country Planning

Mr Dhani Ram Shandil – Social Justice and Empowerment Minister

Departments – Sainik Welfare

Mr Anil Kumar – Rural Development Minister

Departments – Panchayati Raj and Animal Husbandary

Mr Karan Singh – Ayurveda Minister

Departments – Cooperation

Some More Important Questions regarding Himachal Pradesh –Himachal Pradesh GK 2017

Q. 1. Which was the first state to organize Paragliding World Cup in India ?

Ans – Himachal Pradesh

Q. 2. When was the Paragliding World Cut Organized in the state ?

Ans – From 24-10-2015 to 31-10-2015

Q. 3. How much population of the state rely upon Agriculture Work ?

Ans – Around 93%

Q. 4 To which state is Nati, a folk dance related ?

Ans – Himachal Pradesh

Q. 5. Which town of HP got itself included in the Guinness Book of world record as far as  Nati Folk dance is concerned ?

Ans – Kullu

Q. 6 How many people participated in this dance and when was the Record made ?

Ans – Around 20,000 and the record was made on 26th of October 2015

Q. 7. Name the scheme launched to empower women in the state ?

Ans – PEHAL

Q. 8. First Indian State of launch Rotavirus Vaccination Project ?

Ans – Himachal

 

5 thoughts on “Himachal Pradesh GK 2017-Current Affair of HP 2017 General Knowledge full PDF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *